(S)Ikerblog (Janka és Rebeka)

A papír formátumhoz már öreg vagyok, az írásom csúnya, a memóriám nem a régi. Miről fog szólni a blog? Rólunk, hogy végre, hosszú idő után két kis csoda (s)iker(ült). Lilypie Second Birthday tickers

Gondolat

"Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel." Kodály Zoltán

Videó

Kaptam...

Galagonya6: bloggerdíj

Utolsó kommentek

  • knnóri: Gala, az első bekezdést akár én is írhattam volna, minden szava igaz rám is. :D És igen, a locspoc... (2010.09.14. 09:32) Mozgalmas délelőtt - beteges délután
  • Galagonya6: KÖSZÖNJÜK!!! (2010.09.06. 21:45) Rebus-nap
  • Míra és Réka Anyukája: Boldog névnapot Rebekának! M,R,K,Á (2010.09.06. 21:43) Rebus-nap
  • Ancesz: :))))) (2010.08.27. 07:40) Gyerekszáj
  • Galagonya6: Köszönjük! Én mindig nagyon különbözőnek látom őket, de az utcán, ismeretlenek mindig sok hasonlós... (2010.08.26. 12:44) Közös falatozás
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Mérföldkövek

TSMT újra

2009.11.15. 22:58 - Galagonya6

Címkék: tsmt

Végre hosszas egyeztetések után eljutottunk a TSMT kontrollra. Csütörök reggel 9-kor volt jelenésünk a János kórházban. D., a gyógytornász egy másik fiatal (kezdő?) kollégájával várt minket.

Janka rögtön föloldódott, jött-ment vigyorgott mindenkire, produkálta magát.

Átnéztük, milyen gyakorlatok voltak eddig, D. elmagyaráza a kollégájának, honnan-miért jöttünk, majd kikérdezett, mit tud Janka.

Az elmodottak alapján szerinte (+ a papírjai szerint...jó lenne belőle egy példány, mert igazán jó, alapos összefoglalónak tűnik) Janka mozgásban, szociális képességekben korának megfelelően fejlett. Beszédfejlődésben viszont le van (vannak, mert Rebus is...remélem tényleg csak a szokásos ikres "jól elvagyunk együtt, a környezet még ráér" sajátosság érvényesül náluk is) maradva kb. 2 hónappal. S mivel minden mindennel összefügg (mozgás-figyelem-beszéd), így újabb feladatsort kaptunk: labdán négykézlábas három feladat, hátra bukfenc, görgetés, hintáztatás immár vállövnél és lábnál megfogva (kétemberes) 3 irányban, gördszekán fekvős, váltott lábbal elrugós, térdeplős-tologatós-ellökős feladatok. Új elemként bejött a gyúródszeka-ásványvizes palackból gyárott libikókás szintén négykézlábon egyensúlyozós gyakorlat is. Összesen 16 feladat-gyakorlat.

Itthon aztán pénteken elkezdtük a feladatsort. Janka mindenféle négykézlábas dolgot elutasított: főleg a labdás és a gyúródeszkás feladatokat. Rebus szintúgy. Ki is vert a víz, hogy akkor most mi lesz. Aztán eszembe jutott, milyen nehezen kezdtük el az első gyakorlatsort is, meg L. is nyugtatott, hogy majd segít. Szombaton már jobban ment, ma meg egész jól. Igaz, L. segített a labdán tartani Jankát. Rebus sokkal ügyesebb volt. De már nem aggódom, látszott, hogy menni fog. Megszokják majd, s megszeretik, ahogy az előzőt is. Sőt! Már most vannak kedvenceik: hátrabukfenc, fejjel lefelé lógva hintáztatós.

 

Kontroll 8 hét múlva. Azaz harmincnégyszer tizenhat feladat után.

 

 

Mi is az a TSMT?

A TSMT terápia feladatsora  a nagy és finommozgások fejlesztése során érleli, strukturálja tovább az idegrendszert. A foglalkozás menete kötött, feladatsorokba rendezett, a gyermek fejlődésének megfelelően fokozatosan nehezedik. A mozgásos feladatok segítik az érzékelés, észlelés fejlődését, a testvázlat, a térbeli tájékozódás, a laterialitás, a dominancia beérését. A feladatsorok javítják a gyermek koncentrációs képességeit, megalapozzák, segítik a figyelem jobb irányíthatóságát, a szerialitás, a ritmusérzék és a motoros kreativitás fejlődését. A mondókákkal, énekekkel kísért feladatvégézés során fejlődik kommunikációjuk és anyanyelvi készségeik. 

A TSMT tréningek fejlesztési céljai

- az idegrendszer éretlen működésének magasabb szintű szabályozása (primitív reflexprofil, kóros együttmozgások integrálása, szemmozgások szabályozása)

- a mozgáskoordináció fejlesztése (a mozgástervezés és a motoros kreativitás, illetve a motoros szerialitás és a ritmusérzék javulása) a kognitív folyamatok fejlődése (beszédfejlődés, gondolkodás fejlődése, emlékezeti funkciók, tartós figyelem kialakítása)

- a szociális viszonyok javulása (feladattudat, csoportnorma, önfegyelem, beilleszkedés, egymás megfigyelése)

 -az érzelmi kapcsolatok, kötődések kialakítása (a gyermek feltétel nélküli elfogadása, közös sikerek, bizalom egymásban, pozitív, reális jövőkép kialakítása)

A bejegyzés trackback címe:

https://sikerblog.blog.hu/api/trackback/id/tr511528233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.



widgeo
süti beállítások módosítása